najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – turyści najczęściej poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.